Povestiri online februarie 2017
FANTASTICA, nr. 17
BOGDAN MIHĂILESCU - "Ultima poveste"
Doi supravieţuitori ai unui viitor postapocaliptic pornesc într-o călătorie menită să-i salveze de efectele unei molime necruţătoare. Un stil cu care n-am reuşit să fiu pe aceeaşi lungime de undă, dar un final interesant.
DIANA ALZNER - "Fotografii"
Un expozeu filozofico-ştiinţific despre univers, care nu mi s-a părut să fie mai mult decât atât: un expozeu.
GAZETA SF, nr. 71
MIHAI ALEXANDRU DINCĂ - "Hoţii de salt"
Unor hoţi spaţiali norocul nu le mai surâde şi sunt pe punctul de a fi prinşi. Dar universul nu şi-a epuizat miracolele. Din nou un hard-SF solid, pe gustul meu. Finalul pare oarecum facil, dar prefer să-l privesc în contextul întregii opere a lui MAD şi să constat că, din când în când, se poate şi aşa. Recomand.
WILHELM VON PAUL - "PIV (planet immunodeficiency virus)"
E greu să vorbesc despre povestirea aceasta fără a devoala poanta. Deşi o face însuşi titlul. Cu ceva vreme în urmă, un prieten îmi sugerase o idee similară, pe care încă n-am apucat s-o aştern pe hârtie, prin urmare am savurat povestirea de faţă în acest context. Un pic neîngrijită pe alocuri, cu un final oarecum "lipit". Interesantă.
CĂTĂLIN LUPU - "QR2O1"
Un droid de supraveghere expirat este convertit în psihodroid. Rolul său de a ajuta oamenii cu probleme se loveşte de un caz care pare să-l depăşească şi să-l incite în acelaşi timp. Uşoare scăpări, iar motivaţiile devin prea umane pe alocuri, fără a se oferi justificări. Reuşită.
REMUS PAUL - "Viaţa lui Martin"
Paznicul somnului unui copil este un ursuleţ de pluş, ce se luptă cu coşmarurile acestuia. Idee interesantă, multe repetiţii deranjante şi unele pasaje neinspirate (scuzabile în cazul unui debutant, dar nu la un scriitor care publică de ceva vreme), o scenă de luptă plicticoasă care taie ritmul povestirii şi un final menit să mai repare câte ceva.
FLORIN PURLUCA - "Legea azilului politic civil"
O povestire desprinsă parcă din problemele actuale legate de politicile privind imigraţia. Scrisă extrem de îngrijit, cu un final superb. Recomand.
MIHAIL TOMA - "Prinţesa"
N-am reuşit să găsesc firul călăuzitor al acestei povestiri. Pentru înţelegerea mea, a rămas la stadiul de piese de puzzle disparate.
HELION ONLINE, nr. 69
LUCIAN-VASILE SZABO - "Glonţul din creier, lumea din ochi"
O descriere frumoasă şi tristă a unui episod al evenimentelor din decembrie 1989, din perspectiva unui supravieţuitor norocos (sau nu). N-am găsit elementul SF.
LIVIU SURUGIU - "O chestiune de educaţie"
Ancheta desfăşurată pe Ghanymondo ridică semne de întrebare privind criminalul şi mobilul crimei. Aparent, nimic neobişnuit. Atâta doar că se ştie cine este criminalul. Şi de ce a ucis. Atunci, care e, de fapt, enigma? O nouă povestire în care Liviu Surugiu găseşte o idee cu schepsis pe care o exploatează la maxim în stilul său antrenant, cu propoziţii scurte, în rafale cinematografice. Recomand.
ANDREEA TĂNASIE - "Oraşul bătrânilor"
Unde se duc bătrânii când mor? Mai ales ţinând cont că dispar subit când împlinesc 75 de ani? O poveste frumoasă, caldă şi uşor tristă. Precum se vede, în unele familii talentul se moşteneşte. Reuşită.
MIHAIL TOMA - "Vieţi importante"
Îmi pare rău, dar un text (relativ) lung compus doar din dialog şi acţiuni exprimate în câte o singură frază pierdută ici-colo reprezintă, pentru mine, ceva ce nu pot citi. Pentru a învăţa cum se construieşte un asemenea experiment literar recomand Lanţul trofic de Cristian M. Teodorescu (Fantastica nr. 14).
ELENA DENISA - "De acolo de unde vine fericirea"
Îmi cer scuze autoarei, dar n-am înţeles ce vrea să transmită povestirea.
GABRIELA ANGHEL - "Nocturn"
Un text sumbru, cu fiinţe (malefice?) urmărite de alte fiinţe malefice. Genul acela de text pe care nu-l gust, pentru că nu găsesc firul logic între psihozele protagonistului şi realitate. Mi se pare mai încâlcită şi mai slabă decât Îngerii (Helion Online nr. 61).
REVISTA DE SUSPANS, nr. 35
GEORGE CORNILĂ - "Aurul reginei"
De data aceasta, autorul ne poartă într-o aventură prin America de Sud, pe urmele legendarei chupacabra şi a lui El Dorado. Aştept noi povestiri în serie. Autorul m-a convins deja, trebuie neapărat să-i citesc şi cărţile. Recomand.
ANTOANETA ANTONOV - "Galeria Domnişoara"
O tânără călătoreşte în nordul ţării pentru a studia legendele locului. Am mai citit şi alte povestiri pe aceeaşi temă, dar autoarea scrie frumos, aşa că lectura a fost plăcută. Reuşită.
ANDRADA COOŞ - "Fiinţa electrică"
E genul de text care pentru mine rămâne o enigmă - visul care trece în realitate, realitatea care trece în vis, stări psihotice, repere instabile, etc. Îmi pare rău, dar nu înţeleg acest gen de literatură.