top of page

Povestiri online ianuarie 2017


GAZETA SF, nr. 70


ALEXANDRA BORDAS - "Ploaia din Kiar"

Superstiţiile îndeamnă locuitorii dintr-o aşezare să se ferească de acţiunea periculoasă a ploii. Scrisă destul de plăcut, dar n-am înţeles care era miza.


Modul de interacţiune al personajelor şi diferitelor vieţi m-a dus un pic cu gândul la Atlasul norilor, dar n-am înţeles care era, de fapt, ideea.


ŞTEFAN-DECEBAL GUŢĂ - "Linişte"

Un om se trezeşte în miezul nopţii, înfrigurat, doar pentru a constata că scenariile apocaliptice din filme şi cărţi au devenit realitate. Autorul continuă să exploreze noi direcţii literare, acumulând experienţă. Interesantă.


MIHAIL TOMA - "RRR"

O parodie SF. Există tendinţa de a considera că, dacă e ceva de râs, trebuie luat în râs. Personal, cred că un text umoristic e cel mai greu de scris, pentru că trebuie să trateze cu maximă seriozitate... hazul. Textul de faţă conţine elemente cu potenţial de la care se poate construi ceva reuşit.


VICTOR CILINCĂ - "Socola şi Govora"

Aceeaşi observaţie ca mai sus, cu precizarea că, la textele gen pastilă, riscul de a rata sunt şi mai mari. Iar când nici nu te documentezi cum trebuie şi afirmi că nici măcar pe Google nu s-au mai descoperit localităţi actuale cu numele Sodoma şi Gomora (premisă de la care se construieşte poanta), în condiţiile în care, la o căutare rapidă, am găsit deja două Sodome în Statele Unite...


HELION ONLINE, nr. 68


ALEN ŞCHIOPU - "Mană cerească"

Într-un sat, morţi inexplicabile sunt însoţite de apariţia unor mutanţi în acelaşi timp fascinanţi şi înspăimântători. O încercare frumoasă de a reda un crâmpei de viaţă realist, cu unele nesiguranţe stilistice şi cu o miză puţin diluată de lungimea textului, după părerea mea.


DANIEL TIMARIU - "Lăcustele"

Un om alertează comunitatea cu privire la apariţia unor lăcuste gigantice. Există şi persoane care cred că e vorba despre un incendiu. Autorul oscilează între stilul amuzant din unele texte ale sale şi o viziune serioasă. Interesantă.


În momentul în care roboţii vor fi suficient de buni încât să creeze texte literare comparabile cu ale oamenilor, cum va determina eficienţa economică evoluţia pieţei? O idee exploatată perfect şi un stil savuros. Recomand.


RADU PĂRPĂUŢĂ - "Arătătorul"

Aparent banala pierdere a degetului arătător al unui muncitor schimbă din temelii viaţa tihnită dintr-o comunitate. Textul curge atât de natural, iar umorul e atât de bine integrat stilistic, încât am fost dispus să-i accept autorului orice idee trăsnită. Recomand.


REVISTA DE SUSPANS, nr. 34


GEORGE CORNILĂ - "Cenuşă walaani"

Mărturii despre un animal de pradă necunoscut din Africa duc la organizarea unei expediţii ştiinţifice. George Cornilă îmbină un stil frumos, cald, cu culori locale şi o documentare atentă, iar textul reprezintă o adevărată plăcere (totuşi, de ce musca tsetse şi nu ţeţe?). Recomand.


MIRCEA PRICĂJAN - "Petricor"

Un Don Juan înaintat în vârstă se se prăbuşeşte în timpul unui zbor, ajungând pe o insulă stranie. Un text foarte frumos din punct de vedere stilistic, care se bazează mai mult pe poezia interioară decât pe o miză anume. Reuşit.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page