top of page

Povestiri online decembrie 2016


FICŢIUNI.RO, nr. 27


GHEORGHE NEAGU - "Tatuajul"

Un bărbat este acostat într-un local de o femeie, care-l racolează pentru a deveni membrul unei secte comuniste stranii. E genul de text la care spun pas, pentru că accentul e pus pe percepţia deformată a realităţii, nu pe un fir logic, coerent al acţiunii. Dar stilistic sună bine, aşa că probabil va fi gustată de cei cărora le place genul.


GAZETA SF, nr. 69


O relatare amuzantă a modului în care un om ajunge să fie Anticristul profeţit de Biblie. Mi-a plăcut că lucrurile nu sunt prezentate nici alb, nici negru, ci întocmai cum sunt în realitate - adică interpretabile. M-aş fi bucurat să nu se bazeze exclusiv pe dialog, pentru că asta dă o lipsă de profunzime. Reuşită.


WILHELM VON PAUL - "Genetic GO"

O explicaţie initeresantă privind evoluţia speciilor de pe Terra. Speculaţii ştiinţifice inserate frumos, descrieri reuşite, atmosferă, un stil plăcut (deşi m-a deranjat despărţirea repetată ex-act). Final de impact, pe gustul meu. Deşi apreciez încercarea de a găsi un tipar coerent şi cu filonul ebraic/creştin, consider că se putea renunţa la exagerat de uzitata denumire Yahweh. Recomand.


VICTOR CILINCĂ - "Stele-n cer"

O nouă povestire-pastilă a autorului, de data asta mai bine închegată decât precedenta. Amuzantă legătura micro-macrocosmos, iar modul de prezentare stilistică mi s-a părut potrivit. Reuşită.


ŞTEFAN-DECEBAL GUŢĂ - "Croitorul"

O discuţie purtată în atelierul unui croitor, într-o zi friguroasă de iarnă. Simplă, naturală, cu un final care mi-a plăcut mult. Autorul devine tot mai bun de la un text la altul şi, aşa cum remarcam şi cu altă ocazie, explorează tot mai multe direcţii, îmbogăţindu-şi stilul. Recomand.


RALUCA-MARIA PANAIT - "Experiment eşuat"

O cercetătoare în fizică este pe cale de a revoluţiona lumea ştiinţifică, dar află că suferă de o boală necruţătoare. Speculaţii ştiinţifice (cum îmi place mie), un strop de poezie (bine dozat), un stil uşor didactic, nefinisat şi o ultime treime a textului care mi-aş fi dorit să arate altfel (e prea simplist pentru cum a fost construit textul până acolo). Apoi am observat că autoarea e elevă de liceu. Uau! Dacă la vârsta ei a scris un asemenea text, merită urmărită evoluţia ei viitoare. Interesantă.


REVISTA DE SUSPANS, nr. 33


TEODORA MATEI - "Pelerinul"

O lume de basm-pentru-adulţi, aşa cum autoarea ştie să creze foarte frumos, în care un Sfânt reprezintă speranţa pentru o viaţă mai bună. Dar numai unii au privilegiul să treacă de preoţii dornici să se îmbogăţească de pe urma Sfântului. Iar realitatea nu e tocmai ce pare. Dar nu e nici imuabilă. Una dintre cele mai frumoase povestiri citite de mine în ultima vreme. Recomand.


Un avocat se tratează de arahnofobie cumpărându-şi o tarantulă, de care ajunge să se ataşeze. O poveste foarte frumoasă din punct de vedere stilistic, cu o doză de stranietate suficientă cât să-i dea un "ceva" aparte. Recomand.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page