Povestiri online septembrie 2016
GAZETA SF, nr. 66
ANA-MARIA ANGHELESCU şi OCTAVIAN-GHEORGHE ROŞCA - "Incertitudine în simţire"
Omenirea a colonizat galaxia, creând un adevărat imperiu. Dar există şi unele regiuni independente, iar operaţiunile desfăşurate în unele dintre ele nu sunt privite cu ochi buni de Împărat. Diplomaţia şi agenţii secreţi rămân singurele metode prin care poate fi aplanat sau potenţat un posibil conflict. Subiect reuşit, stil decent, intriga e un pic simplistă (la scara unor asemenea jocuri politice galactice mă aşteptam la mai multe fire narative, care să dea complexitate). Un cuplu de autori de urmărit, pentru a vedea dacă va confirma.
MILOŞ DUMBRACI - "Omăt roşu în Kaperka"
Într-un lagăr din Siberia, prizonierii români încep să fie executaţi într-un mod sinistru. Unele voci şoptesc că ar fi vorba despre Zver-Derev, monstrul din taiga, care apără de tăiere pădurea Kaperka. Debusolaţi, românii apelează la ajutorul unui pădurar, în încercarea de a pune capăt execuţiilor. Autorul a ajuns deja la o scriere matură, complexă, iar ingredientele cu care ne-a obişnuit din celelalte proze - culoare locală, ritm şi tensiune - dau savoare textului. Aştept volumul de debut. Recomand.
HELION ONLINE, nr. 65
CIPRIAN-IONUŢ BACIU - "O scanare biofotonică"
După ce participă la prezentarea unor "revoluţionare tehnici naturiste" - cum sunt tot mai multe în ziua de azi - un bărbat are parte de o schimbare neaşteptată în viaţa lui, pe care nu ştie cum s-o gestioneze. Modul în care autorul prezintă gândurile şi atitudinea protagonistului faţă de "scanarea biofotonică" este de-a dreptul savuros. Răsturnarea de situaţie din final e amuzantă, dar mi s-a părut că diminuează puţin miza textului. Merită citit.
Povestirea a mai fost publicată în numărul 61 al aceleiaşi reviste.
DANIEL TIMARIU - "Godila"
Un text de calibrul Palancăi mijlocii, cu o superbă împletire între realitate şi ficţiune, de data asta prin intermediul unei reptile gigantice ajunse pe meleaguri bănăţene. Mi-a plăcut la nebunie. Recomand.
REVISTA DE SUSPANS, nr. 30
RODICA BRETIN - "Omul-tigru"
Turul unei grădini zoologice (ştiinţifico-)fantastice, realizat cu imaginaţie şi har. Povestirea nu are o acţiune propriu-zisă, dar, în contextul temei prezentate, stilul bogat în simboluri al autoarei se potriveşte perfect. E un text... exact aşa cum trebuie. Recomand.
GEORGE CORNILĂ - "Orez negru"
În fiecare zi, în drumul său, protagonistul întâlneşte o femeie faţă de care ajunge să nutrească, pe ascuns, sentimente deosebite. Când aceasta dispare din viaţa lui, porneşte s-o caute şi ajunge să descopere cum o fiinţă aparent obişnuită ascunde un destin straniu. Mi-a amintit de Mihail Grămescu prin stilul cursiv, ţesut cu mult talent. Recomand.
MIHAI ALEXANDRU DINCĂ - "Sopor"
După ce a captat atenţia publicului cu hard-SF de calitate cu tente sumbre, iată că autorul dovedeşte că talentul său nu are nevoie de o anumită recuzită. De data aceasta, într-o atmosferă cu aromele exotice ale secolelor trecute, asistăm la apariţia unui negustor care aduce mărfuri misterioase de peste mări şi ţări. Iar unele dintre ele sunt mai mult decât par. Încă un autor al cărui debut în volum îl aştept. Recomand.