top of page

Povestiri online august 2016

ARGOS, nr. 15


RODICA BRETIN - "Conquistador"

Din nou mă mulţumesc să remarc frumuseţea stilistică, lirismul povestirilor Rodicăi Bretin, dar, mai departe, povestirea ei rămâne prea plină de simboluri (=opacă) pentru mine.


FLORIN PURLUCA - "Stihia"

O fâşie de pădure aflată în apropierea unei parcări dintr-o zonă pustie atrage călătorii şi-i face să se piardă în desişul ei. Decis să scape cu orice preţ, protagonistul se trezeşte în faţa unei alegeri neaşteptate. Deja autorul are tot mai multă experienţă, iar textele sale constituie un adevărat regal literar. Aştept cu nerăbdare meritatul debut în volum. Recomand.


Clasica dispută om vs. maşină, cu cea din urmă în postura de eliberator-exterminator. Modul în care se trasează graniţa dintre ce înseamnă uman şi artificial mi s-a părut deosebit. Interesantă.


MARCEL GHERMAN - "Drumul spre Avalonia"

Un episod dintr-o saga fantasy, prezentând călătoria spre presupusul paradis aflat pe insula Avalon, cu recuzita şi farmecul specific genului (latura Tolkien, de poveste spusă la gura sobei). O lectură plăcută, care cred că va fi pe gustul iubitorilor genului.


GAZETA SF, nr. 65


VICTOR-NICUŞOR DRAGOMIR - "Plamino"

O expediţie spaţială este pe punctul de a fi compromisă în urma unor complicaţii apărute în timpul zborului. Tensiunile de la bord dispar abia în momentul întâlnirii unei planete rătăcitoare care se dovedeşte a fi mai mult decât pare. Povestirea are acţiune şi e scrisă destul de bine. M-au deranjat unele expresii (mai ales cele care folosesc englezismele în locul limbii române - nu, nu se spune aţi pierdut suportul tuturor, ci aţi pierdut sprijinul tuturor), dar, per total, e un text promiţător.


ANTOANETA ANTONOV - "Mesagerul"

Un text pe care nu ştiu cum să-l caracterizez - o combinaţie între evenimente reale şi relatări legate de fenomenele stranii din pădurea Hoia-Baciu de lângă Cluj-Napoca, totul în cheia unui fel de reportaj care sare de la un an la altul, prezentând episoade scurte. Aş fi preferat o poveste cu un set de personaje şi o acţiune de sine stătătoare, în care să fie inserate ici-colo referiri la evenimente reale şi diferite perioade. Cred că, astfel, explicaţia de final a textului ar fi fost mai accesibilă cititorului din punct de vedere empatic. Dincolo de forma cu care nu am fost pe aceeaşi lungime de undă, remarc scriitura bună, cunoscută şi din alte texte ale autoarei.


ŞTEFAN-DECEBAL GUŢĂ - "Oderint dum metuant"

Continuarea povestirii Amintiri despre Pământ, publicată în numărul precedent, protagonistul aducând de data aceasta la lumină trecutul său. Autorul dovedeşte că debutul său nu a constituit un accident, ci are talentul necesar să producă şi alte texte la acelaşi nivel calitativ.


HELION ONLINE, nr. 64


Povestirea, distinsă cu premiul al II-lea la concursul naţional de proză umoristică Helion, prezintă o Românie a viitorului populată cu clone. Ideea este amuzantă, atingând cu o ironie fină aspecte groteşti, dar mi s-a părut obositoare încercarea de a face o paralelă continuă cu situaţia actuală din peisajul autohton.


VIOLETA CUŢURESCU URDĂ - "Conspiraţia"

Locul al treilea la acelaşi concurs parodiază societatea umană într-o lume dominată de Homo Ciberneticus. Mi-a amintit de prozele lui Eduard Jurist, dar, dacă acelea se potriveau în contextul cunoştinţelor ştiinţifice de atunci, aceasta pare un pic anacronică acum. Deşi... şi steampunk-ul e anacronic, aşa că, privită într-o cheie similară, ar fi ok (deşi... ziare într-o lume cibernetică?).


Două cronici de film făcute într-un mod dorit amuzant, pentru acelaşi concurs. Cum îmi displace literatura care abuzează de cuvinte porcoase şi expresii obscene potrivite, cred eu, doar la o şuetă între amici, am încetat să mai citesc după primele paragrafe.


REVISTA DE SUSPANS, nr. 29


RODICA BRETIN - "Zorii pustiei"

Într-o lume care ar putea la fel de bine să facă parte din trecutul omenirii, dintr-o realitate paralelă, ori dintr-o poveste, un popor tânjeşte după eliberarea de sub jugul asupritorilor şi întoarcerea la obiceiurile şi traiul bun din vremurile de demult. Un text echilibrat, plin de lirism, care curge frumos de la un capăt la celălalt. O lectură plăcută.


GEORGE CORNILĂ - "Hans Limax"

Retras într-un conac boieresc părăsit pentru a găsi inspiraţia necesară scrierilor sale, un profesor universitar are parte de vise stranii, dintre care unele se transformă în realitate. Deşi previzibil, textul este scris frumos şi echilibrat. O lectură plăcută.


Un cyber-noir cu o anchetă desfăşurată printre personaje pitoreşti în decorul sumbru al realităţilor virtuale. Depresiv şi întunecat, aşa cum e specific unui text al genului, poate fi dezvoltat într-o operă de mai mare amploare. Interesantă.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page