top of page

Povestiri online mai 2016

GAZETA SF, nr. 62


FLORIN PURLUCA - "Ciudaţii"

O povestire cu iz de western nostalgic, despre un viitor în care o parte a omenirii a trecut în tabăra vampirilor. Unii dintre aceştia sunt buni, alţii răi - dar fără explicaţii extrem de sofisticate, care să îngreuneze cursivitatea povestirii. Dimpotrivă - e tipul acesta de text care porneşte de la nişte premise şi ştie să se mişte natural în cadrul creat, reducând la minim şabloanele genului. Recomand.


AURELIUS BELEI - "Pseudo-genesis"

Legenda Genezei repovestită într-o cheie uşor umoristică, dar apelând la o recuzită proaspătă, incitantă - un fel de combinaţie de Fredric Brown cu Isaac Asimov. Deşi îmi era clar de la început unde bate, lectura a constituit un deliciu în sine. Recomand.


MILOŞ DUMBRACI - "Lamă albă, tăiş negru"

Participant la un război planetar, un soldat se trezeşte captiv într-o lume cu satiri, oameni-vultur şi alte fiinţe fantastice. La fel ca în alte texte ale sale mai vechi, autorul găseşte combinanţia superbă de idei aparent ireconciliabile, care dau textului său o notă de prospeţime şi originalitate, la care se adaugă ritmul trepidant. Recomand.


SERGIU SOMEŞAN - "În aşteptarea lui Mesia"

Într-un Braşov al viitorului în care existenţa roboţilor-însoţitori a devenit un fapt banal, un tată văduv îi cumpără fiicei sale un mecanoid pasionat de învăţăturile Bibliei. Deşi am avut mereu impresia că citesc un fel de Robbie asimovian, autorul a reuşit să realizeze un text atât de bun, încât ideea de robot transformat în Mesia a sunat extrem de veridic, rezultând un text superb. Recomand.


GABRIEL BRĂILA - "Full-man"

Una dintre cele mai stranii povestiri pe care le-am citit în ultima vreme. Ce mi-a plăcut a fost faptul că poate fi citită atât în cheie realistă - o lume în care oamenii au dobândit, prin inginerie genetică, abilitatea de a se transforma în diverse animale, după dorinţă - cât şi simbolică - depăşirea caracteristicilor noastre animalice pentru a deveni oameni adevăraţi. Recomand.


CEZARINA ANGHILAC - "Cine doarme şi visează"

Întâlnirea cu un vagabond care rosteşte vorbe stranii afectează vieţile oamenilor până în punctul în care realitatea şi coşmarul devin greu de separat. Un test cu valenţe psihotice, obsesiv, scris cu talent. Recomand.


HELION ONLINE, nr. 62


MILOŞ DUMBRACI - "Tâlharii din Yzandjan"

Autorul construieşte, ca de obicei, o lume extrem de vie, fantastică, un decor în care amplasează dezlegarea unei enigme şi intrigi de curte. Dacă în restul prozelor sale ritmul alert se dovedeşte perfect, în cazul de faţă consider că era util unul mai lent, cu indicii sugerate ici şi colo, dozate cu mare atenţie pentru realizarea unei tensiuni în crescendo. Un text bun, dar care cred că putea fi făcut mult mai bun, dacă autorul ar fi încercat să iasă din zona sa de confort.


ŞTEFAN BOLEA - "Jurnal din Iad"

Genul de text cu care nu sunt pe aceeaşi lungime de undă, fiind incapabil să-l înţeleg.


NAUTILUS, nr. 100


CORNEL FETCU - "Noua lume"

În urma unui accident, un om moare şi ajunge într-un viitor straniu în care omenirea nu mai există sub forma pe care o cunoaştem. Deoarece, la un moment dat, protagonistul ajunge înapoi în timpul din care a plecat şi în care este considerat mort, situaţia se complică. Mi s-a părut mai bine închegată decât povestirea publicată de autor în numărul precedent.


Îndrăgostit de o colegă care are ochi pentru altcineva, cu o familie destrămată şi cu probleme la şcoală, Dragoş intră în posesia unor minioni cu abilităţi stranii. E genul de text pe care-l citeam cu plăcere în adolescenţă, aşa încât a constituit o recreere binevenită.

MIHAI PERŞINARU - "Moralitate"

Recunosc că m-am pierdut pe parcursul acestei povestiri. Am înţeles că ar fi vorba despre un scriitor şi modul în care se influenţează reciproc realitatea înconjurătoare şi cele scrise de el (în sensul de a se schimba unul pe celălalt, până la a friza absurdul). Dar... nu garantez că zic bine ce zic.


OLIVIA HEARTSTORM - "Verdele lui Lauth"

În Caliacra, o familie de vrăjitori vrea să readucă la viaţă gloria lumii magice, brutal strivită de Inchiziţie. Începând cu lupta pentru putere a doi fraţi, povestea se extinde la intrigi de curte, dispute muritori-vrăjitori, răzbunări, etc. Mi s-a părut un text bine scris, cu o autoare care promite.


REVISTA DE SUSPANS, nr. 26


RODICA BRETIN - "Casa fără cărţi"

Un text fantastic, dens, de atmosferă, în care realitatea şi ficţiunea se întrepătrund într-un mod extrem de natural. Începe în stilul clasic, cu străinul care se cazează într-o locuinţă stranie, şi continuă respectând reţeta genului, cu lucrurile care devin tot mai greu de crezut, absurde, până când protagonistul se trezeşte prins complet în iţele din care nu mai poate scăpa. Recomand.

CĂTĂLIN LUPU - "Mântuirea"

În timp ce călătoresc spre mormântul lui Arsenie Boca, câţiva prieteni se trezesc prinşi într-un amalgam de evenimente macabre, desfăşurate sub spectrul Diavolului. Sinistră şi un pic prea sadică pe gustul meu, cu o intrigă care mai necesita un pic de şurubăreală, dar reuşită din punct de vedere stilistic.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page