top of page

Povestiri online aprilie 2016

GAZETA SF, nr. 61


FLORIN GIURCĂ - "Chemin d'Arche"

Am citit-o şi în numărul anterior al revistei Ficţiuni.ro.


Un nou tip de armă permite interacţiunea cu trecutul omenirii. Pentru a nu produce accidente care să afecteze prezentul, ea a fost concepută cu sisteme de protecţie. Însă, ca întotdeauna, oamenii sunt ispitiţi să încalce regulile. O nouă povestire despre călătoria temporală din partea acestui autor, scrisă cursiv, cu o undă de umor. O adevărată delectare literară. Recomand.


Eşuat pe o planetă izolată în urma unui accident, comandantul unei nave cosmice găseşte o metodă ingenioasă de a-şi asigura supravieţuirea până la prezumtiva sosire a echipei de căutare. O idee interesantă, expusă cu mijloace stilistice adecvate şi o miză pe măsură.


HELION ONLINE, nr. 61


DANIEL BOTGROS - "Adam"

Autorul construieşte, folosind un stil dens, o lume a viitorului nefamiliară. Pe parcursul naraţiunii, adaugă cu migală noi şi noi elemente de puzzle. Din păcate, în loc să dezvolte acţiunea şi să continue furnizarea parcimonioasă a detaliilor menite să contureze ingeniosul tablou general, apelează la o notă explicativă finală care-i răpeşte cititorului plăcerea căutării. Recomand rescrierea la proporţii mai întinse, în stilul primei părţi - poate rezulta un text foarte bun.


Apariţia unui fenomen bizar pune pe jar omenirea în diverse perioade ale istoriei ei şi în diverse locuri de pe mapamond. Un text savuros, scris excelent şi plin de umor, despre contactul între civilizaţii şi relativitatea spaţio-temporală. Recomand.


Din nou, autoarea dovedeşte experienţa căpătată în arta scrisului de-a lungul carierei, reuşind să creioneze un cadru în care elementul fantastic este doar o piesă din multele, în loc să focalizeze întreaga acţiune asupra ideii - în cazul de faţă, pătrunderea în mintea unui tigru şi vizualizarea lumii prin organele sale de percepţie.


ALEXANDRU MANIU - "Geamandurile nerge"

Posibilitatea călătoriei temporale îi permite autorului un periplu printr-o istorie alternativă a omenirii. Un text mai degrabă de natură fantastică, care mi-a adus aminte de Oraşul de nisip a lui Marcel Brion şi pe care l-am citit cu aceeaşi plăcere.


GABRIELA ANGHEL - "Îngerii"

Dumnezeu şi-a retras oblăduirea de peste lume, lăsând îngerii să încerce să echilibreze balanţa binelui şi răului în faţa lui Lucifer. Un text sumbru, scris bine, mânuit cu grijă de la un capăt la celălalt. Ţinând cont că este vorba despre un debut - şi încă al unei eleve de clasa a XII-a - nu pot decât să îl consider de bun augur.


NAUTILUS, nr. 99


CORNEL FETCU - "Ce ar fi dacă..."

Un grup de militari descoperă un obiect straniu, care se dovedeşte a veni din viitor şi are menirea de a avertiza omenirea despre rezultatul periculos al uneia dintre îndeletnicirile sale actuale. Din păcate, textul este îngreunat de amestecul timpurilor verbale, de lipsa de verosimilitate a dialogului, precum şi de unele alegeri neinspirate ale autorului (de exemplu, folosirea unor iniţiale în locul numelor). Finalul este ironic şi amuzant.


REVISTA DE SUSPANS, nr. 25


IOANA VIŞAN - "Înlănţuiţi"

O povestire bine scrisă, interesantă, despre Lucifer şi îngeri de închiriat.

TEODORA MATEI - "Blestemată noapte!"

Un agent de vânzări rămâne blocat peste noapte într-un cătun, unde primeşte adăpost în casa a două bătrâne binevoitoare, dar ciudate. Un text scris frumos, cursiv, cu farmecul pe care autoarea l-a dezvăluit şi în Stăpânul castelului, ori Fetiţa-de-diamant. Recomand.


Dragostea dintre două fete este curmată brusc de un cataclism, doar pentru a arăta că legăturile dintre oameni sunt altfel decât credem. Un text scris bine, cu un final potrivit.

SIMONA ŞERBĂNESCU - "Dincolo de dealuri"

O tânără află că satul bunicilor ei ascunde o taină străveche - un pact făcut cu nişte fiinţe stranii, care cer un tribut anual. Sumbră, echilibratâ, bine scrisă.


Un text straniu, dar bine închegat, în care limita dintre creaţiile subconştientului nostru şi realitatea fantastică este foarte greu de trasat. Mi-aş fi dorit însă ca satirul şi motanul să acţioneze ceva mai mult ca personaje, ţinând cont că erau menţionate în titlu. Autoarea confirmă talentul pe care l-am sesizat la prima ei povestire, ReÎnnoirea.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page