top of page

Povestiri online martie 2016

FANTASTICA, nr. 16


CĂTĂLIN LUPU - "Adio, Dieu!"

Am citit-o şi într-un număr anterior al revistei Ficţiuni.ro, sub titlul "Adio, Doamne".


BOGDAN MIHĂILESCU - "Firul Invizibil"

Echipajul unei nave spaţiale descoperă un asteroid de dimensiuni mici. Adus în navă, acesta se metamorfozează progresiv în plantă, insectă, reptilă, pasăre, animal şi hominid. Stranie şi frumos scrisă.


GHEORGHE-OCTAVIAN ROŞCA - "Pisica Totalitară"

Unul dintre cele mai ciudate texte citite de mine în ultima vreme. Un amestec de elemente hard SF, space opera, misticism şi alte câteva ingrediente care, recunosc, m-a pierdut pe parcurs.


FICŢIUNI.RO, nr. 24


Schiţa despre un viitor în care negustorii cu resurse financiare limitate se descurcă greu, fiind incapabili să calculeze preţurile în lipsa calculatoarelor pe care nu şi le permit. Foarte plăcută la citit, echilibrată, completă, exotică, amuzantă. Recomand.


MIRKO WILMORE - "Depanatorii"

O frumoasă poveste coreeană medievală, care împleteşte frumos exotismul legendei cu tehnologia. Mi-a plăcut din punct de vedere stilistic.


FLORIN GIURCĂ - "Chemin d'Arche"

O familie elveţiană apelează la o mamă surogat originară din România. Afacerea pare să meargă perfect, până când un cataclism distruge mare parte din Europa Occidentală. Am avut probleme în a accepta unele chestiuni de logică din final.


GAZETA SF, nr. 60


BOGDAN LAZĂR - "Update"

Într-o utopie viitoare care se vădeşte a fi o distopie, diferenţele de condiţie a oamenilor sunt date de cipuri. În acest cadru, un înalt funcţionar demarează o anchetă pentru a da de urmele fiului său nelegitim. Textul curge destul de frumos, e echilibrat, dar mi s-a părut că-i lipseşte acel ceva menit să-l diferenţieze de povestirile pe aceeaşi temă.


FLORIN GIURCĂ - "Reality show"

Un avocat care încearcă să descâlcească nişte probleme administrative se trezeşte prins într-o ţesătură temporală ciudată, în care nu se mai ştie care e cauza şi care efectul. Inedită prin apelarea la istoriografia românească şi scrisă bine, antrenant.


O prezentare interesantă a nemuririi, în care autorul înlocuieşte reţeta spectaculosului cu cea a unei vieţi banale. Stilul e plăcut, dar sunt unele probleme de logică pe care le-am digerat mai greu.


DANIEL BOCA - "Pangeea"

O altă "utopie distopică" viitoare, de data asta pe coordonatele unui control virtual menit să le ofere oamenilor tot ce e mai bun pentru ei - cu, sau fără voia lor. Până la final, nu mi s-a părut că iese din marea masă a textelor pe aceeaşi temă. Încheierea este, însă, excepţională!


HELION ONLINE, nr. 60


ALEXANDRU MARINESCU - "Regina ielelor"

Acţiunea se petrece în perioada de după al doilea război mondial, într-un sat românesc. Deşi nu reprezintă o lectură uşoară, am apreciat modul în care autorul a alternat continuu planuri aparent ireconciliabile: materialismul comununist - superstiţiile populare, naivitatea copilăriei - pasiunile adolescenţei, realitatea - fantezia. Toate într-un decor neaoş autohton, cu un stil dens, de atmosferă.


FLORIN PURLUCA - "Urmărind-o pe Alice"

Am citit-o şi în numărul precedent al revistei.


ILDIKÓ GÁBOS-FOARŢĂ - "Claustrophobie verde"

Îmi cer scuze de la autoare, dar n-am înţeles despre ce este vorba în povestire.


NAUTILUS, nr. 98


CORNEL FETCU - "Misiunea"

O anchetă poliţistă într-un viitor în care oamenii reali sunt înlocuiţi cu androizi. Textul e cursiv, dar timpurile verbale sunt destul de amestecate, iar intriga e cam "pionierească". Finalul e de impact.


REVISTA DE SUSPANS, nr. 24


FLORIN PÎTEA - "Motanul"

Din nou Cartea cu scoarţe de argint, ferecate, de data aceasta cu o povestire despre încercarea de a aduce pe calea cea bună un motan care terorizează lumea. Am mai afirmat şi cu alte ocazii că umorul inteligent practicat de autor în această serie este exact pe gustul meu, aşa că... vă invit să citiţi povestirea şi să vă delectaţi.

RODICA BRETIN - "Bătrâna Doamnă"

Un text de atmosferă despre o relaţie stranie în care sunt implicaţi oameni şi maşini. Foarte bun din punct de vedere stilistic, a fost un pic prea sumbru şi apăsător pe gustul meu, ceea ce a făcut să nu-i înţeleg toate subtilităţile.


TEODORA GHEORGHE - "Surpriza lui Gollum"

Când îl iei pe Gollum din Stăpânul inelelor, îl transplantezi în societatea actuală şi-l pui să-şi scrie autobiografia, ai două şanse: ori stârneşti zâmbete, ori realizezi un kitsch de zile mari. Textul de faţă, deşi nu şi-a propus ţeluri măreţe, a oferit o surprinzătoare gură de prospeţime. Bravo!

FLORIN PURLUCA - "Pogradia"

O urmărire nocturnă, un cimitir, trei personaje şi un autor care ştie să dozeze atmosfera, misterul şi, mai ales, finalurile. Recomand.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page