top of page

Povestiri online septembrie-decembrie 2015

ARGOS, nr. 13

ADRIAN BUZDUGAN - "Atingerea lui Midas"

Supraveghetorul unei operaţiuni de colectare a lingourilor de aur de pe planeta Midas se confruntă cu o situaţie critică, în care întreaga misiune poate fi compromisă. Scrisă plăcut, cu un final care ridică miza.

GEORGIAN ENUŢĂ - "Explorator beta"

Am mai scris despre această povestire aici.

CRISTIAN DÂDĂL - "Neodihna"

Prea sadică pe gustul meu, am abandonat-o pe la jumătate.

DIANA ALZNER - "Turnul"

Un profesor american vizitează un vestigiu construit de amerindieni, care are o reputaţie sinistră. Povestirea e scrisă frumos din punct de vedere stilistic, dar mi s-a părut previzibilă.

FANTASTICA, nr. 2 (15)

ANTOANETA ANTONOV - "Dincolo de Terra"

O tânără tămăduitoare dintr-o lume medievală primeşte vizita unui extraterestru. Întâlnirea îi schimbă viaţa, dar o pune în pericol într-o societate dominată de superstiţii. În ciuda anumitor stângăcii, are o cursivitate care m-a făcut s-o citesc cu mare plăcere. Doar finalul "lămuritor" mi s-a părut lipit.

MILOŞ DUMBRACI - "Expresul de Alabama"

Pământul a fost cucerit de o specie extraterestră care a infectat copiii oamenilor. Adulţii încearcă să caute o cale de a supravieţui şi - eventual - de a riposta. O povestire ciudată, ca multe dintre cele scrise de acest autor. Mi-a plăcut.

FICŢIUNI.RO, nr. 20-22

DĂNUŢ UNGUREANU - "DOMUS"

Nu este ceva ce se poate povesti. Trebuie citit. Personal, am fost extrem de încântat de imaginaţia cu care autorul a abordat ideea de locuinţă dintr-un viitor nedefinit.

NARCISA STOICA - "Formulă pentru fericire"

O nouă povestire despre cyborgii X şi Y, în care aceştia trebuie să supervizeze campania electorală şi alegerile dintr-o localitate. Mi-a plăcut, dar mi s-a părut că rezolvarea finală nu s-a ridicat la nivelul celorlalte texte din serie.

MIRKO WILMORE - "Transmutarea"

O poveste a cărei acţiune se petrece printre amerindieni şi face apel la credinţele şi practicile lor şamanice. Miza povestirii e destul de mică, dar asta ar fi putut fi compensată de naraţiunea în sine, dacă ar fi fost relatată cu farmecul unei "poveşti la gura sobei".

ANA-VERONICA MIRCEA - "Radu Babei"

O povestire aflată la polul opus faţă de precedenta. Bagajul folosit provine din basmele româneşti, dar este adaptat la timpurile moderne cu mult har, relatând istoria unei babe care vinde bostani miraculoşi, pentru care este plătită în zile, luni şi săptămâni.

EUGEN LENGHEL - "Cadou cuantic"

Un bărbat îi cumpără băiatului său un robot. Povestirea începe frumos, aducându-mă în atmosfera lui Robbie şi a Omului bicentenar ale lui Asimov. Din păcate, cred că este vorba doar despre un fragment, deoarece textul se opreşte brusc, înainte ca acţiunea să capete vreo miză.

NARCISA STOICA - "Punct şi de la Capăt"

Cei doi cyborgi sunt supuşi unui test care va stabili dacă pot fi consideraţi egalii oamenilor, sau vor ajunge la Groapă. Pentru asta, ei trebuie să construiască o inteligenţă artificială care, printre altele, să poată ghici viitorul. Dacă precedenta povestire despre X şi Y m-a dezamăgit prin prisma rezolvării, aceasta a compensat cu prisosinţă. Cred că e cel mai bun text din serie.

ANA-VERONICA MIRCEA - "Distopie de Crăciun"

O povestire extrem de scurtă despre Crăciunul dintr-un viitor în care protecţia socială a evoluat (involuat?) spre un stadiu haotic, de o ironie amară.

GAZETA SF, nr. 55-57

CĂTĂLIN LUPU - "Amnezia"

O povestire scurtă despre efemeritatea conceptului de realitate, care mi s-a părut nici prea-prea, nici foarte-foarte.

AURELIA CHIRCU - "Între Tarbes şi Toulouse"

O călătorie temporală în Franţa secolelor trecute, o combinaţie bine dozată de istorie, legendă, misticism, tehnologie, realităţi alternative. Mi-a plăcut şi cursivitatea naraţiunii.

CONSTANTIN HORBOVANU - "Ulise"

Parodiile plutesc din start în ape tulburi, la graniţa dintre genial şi kitsch. Atenţia la subtilităţi face, de cele mai multe ori, diferenţa. La fel se întâmplă şi în cazul povestirii de faţă, care oferă o interpretare în context actual a cuceririi Troiei. Mi s-a părut excepţională ideea unei Uniuni Europene antice, dar - din păcate - când pui laolaltă provincii gen Dacia cu denumiri actuale de ţări, impresia nu este deloc bună.

ŞTEFANA CZELLER - "Tarot"

O anchetă a miliţiei din România comunistă, în care e implicată o divizie care se ocupă cu ocultismul. Scrisă frumos şi legată natural de realitate.

FLORIN GIURCĂ - "Maris Anselmo"

Un bărbat este prins în mijlocul unei intrigi stranii, care-i are drept protagonişti pe o cunoscută soprană şi pe proprietara unei pensiuni. Recuzita fantastică se revelează treptat, integrându-se perfect în realitate, într-o poveste scrisă frumos, cursiv.

MIHAI CIOFLEC - "Îngerii păzitori"

Pe măsură ce se avântă în spaţiu, omenirea începe să descopere explicaţiile ştiinţifice ale conceptelor mistico-religioase - îngerii, în cazul de faţă. În afara unei scriituri plăcute şi a ideii, textul nu m-a impresionat prin nimic. În loc să strecoare indicii pe parcurs, conducând către revelarea finală a adevărului, a fost preferat un expozeu lămuritor scos din pălărie.

WILHELM VON PAUL - "Umbrele din Maglavit"

Extratereştrii au descins pe Pământ. De unde? De pe Lună, din alte dimensiuni... Unde? La Maglavit. Rezultatul? O povestire scrisă frumos, cu o undă de umor neaoş românesc, condimentată ici-colo cu explicaţii pseudo-ştiinţifice.

Un "amurg al zeilor" într-un cadru mediteranean, creionat cu multă pricepere.

HELION ONLINE, nr. 55-57

DANIEL TIMARIU - "Victime colaterale"

Majoritatea textelor SF care tratează conflicte cosmice plasează omenirea într-una dintre tabere. În povestirea de faţă, suntem doar nişte biete victime colaterale în războiul altora, iar modul în care autorul alege să prezinte ideea este de-a dreptul savuros.

MILOŞ DUMBRACI - "Fraţii-de-plecat"

O călătorie iniţiatică a unor creaturi acvatice, redată cu aplombul şi imaginaţia bogată specifice autorului.

CORINA-LUCIA COSTEA - "Dimineaţa devreme"

Descrierea oraşului Timişoara dintr-un viitor distopic de peste 100 de ani. Foarte realist. Brrrr!

ADRIANA MUSCĂ - "La ceas aniversar"

...Şi versiunea utopic-umoristică a aceluiaşi viitor, cu un cenaclu Helion aflat la a o sută treizeci şi cincicea aniversare.

SERGIU SOMEŞAN - "La plimbare cu Clara"

În viitor, pe un Pământ devastat de conflicte, trupele de elite capătă un ajutor nepreţuit din partea unor Tyrannosaurus Rex readuşi la viaţă prin inginerie genetică şi programaţi să respecte o serie de condiţionări. Lectura a fost o adevărată plăcere, cursivă, cu umor şi brutalitate adăugate în concentraţiile potrivite.

LIVIU SURUGIU - "Regele Spărgătorilor"

O versiune fantastică şi extrem de interesantă în materie de idei (o caracteristică a autorului) a poveştii de viaţă a spărgătorului Ludwig Gemming. Explicaţiile de final mi s-au părut că strică tot farmecul textului (eventual ar fi mers la început, ca o introducere).

LIVIU BRAICU - "Proces de învăţare"

O schiţă despre un viitor distopic, cu medici morţi şi boli degenerative rare. Creepy!

O combinaţie superbă de călătorie spaţială, conflicte de programare ale inteligenţelor artificiale şi anchetă poliţienească de tip "cameră închisă", garnisită cu umor fin.

NAUTILUS, nr. 93-95

MILOŞ DUMBRACI - "Molokan"

O nouă povestire din aceeaşi serie cu ZMB. Viitorul straniu, cu zembi, comunismul inchizitorial şi restul recuzitei este readus la viaţă cu aceeaşi vigoare, de data asta având în centru un sat siberian afectat de o ciudată molimă bio-tehnologică. Autorul are idei şi ştie să povestească.

ANTOANETA ANTONOV - "Anure"

În timpul unui picnic, o fetiţă dă peste o broască, eveniment care-i schimbă întreaga viaţă. Din clipa aceea, toate evenimentele zilnice încep să fie afectate de batracieni. Povestirea curge în formatul clasic, al obsesiei care creşte către paroxism, dar autoarea se achită foare bine de sarcină şi chiar oferă o frumoasă răsturnare de situaţie în final.

RAREŞ DINU - "Curriculum Vitae"

O idee interesantă despre modul în care mintea modelează realitatea, exploatând psihozele umane. Din păcate, execuţia tehnică mi se pare deficitară.

WILHELM VON PAUL - "Picături de magie"

Lumea inventatorilor văzută prin ochii copiilor. E mai mult un expozeu de speculaţii ştiinţifice, dar e plăcută la citit.

MIHAI PERŞINARU - "Noaptea lupului"

Clar, nu sunt făcut pentru genul acesta de proză sumbră, psihotică, horror, etc. Mă străduiesc să ajung la final printr-o atmosferă care-mi displace (uneori şi printr-un limbaj similar), doar pentru a constata că n-am reuşit să înţeleg cine cu cine şi - mai ales! - de ce. Strict stilistic, e bine adusă din condei. În rest... nu suntem deloc pe aceeaşi lungime de undă.

REMUS BOCIOC - "Ferma fantomelor"

O poveste istorisită frumos despre viaţa unei familii de fantome. Nu aduce nimic nou şi nu exploatează potenţialul situaţiei, dar mi-a plăcut s-o citesc.

WILHELM VON PAUL - "Cathedralis"

Fizica cuantică adusă la un numitor comun cu o religie universală. O povestire foarte ciudată, dar interesantă şi scrisă frumos.

ANTOANETA ANTONOV - "Scurtă poveste de iarnă"

O povestire-protest care m-a dus cu gândul la un text cu o idee similară scris de Hans Christian Andersen.

Universul Artelor marţiale moderne, cu combinaţia lui de tradiţii japoneze şi tehnologii moderne. Un amestec plăcut, dar cam atât.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page