Povestiri online ianuarie 2016
FICŢIUNI.RO, nr. 23
CĂTĂLIN LUPU - "Adio, Doamne"
Un text dens, de atmosferă, despre tortura psihică prin care trece o persoană a cărei iubită a decedat cu ceva vreme în urmă. Nu e genul meu, dar e scris bine.
MIRCEA LIVIU GOGA - "Transilvania caldera"
O ipoteză foarte interesantă pornind de la o presupusă activitate seismică în Podişul Transilvaniei, corelată cu legende dacice şi un final la care nu mă aşteptam. Scriitura e frumoasă. Păcat că logica desfăşurării acţiunii şchioapătă, părând desprinsă din filmele hollywoodiene.
FLORIN PURLUCA - "Există lumi care se nasc şi mor în numai câteva minute"
O povestire stranie, care - pornind de la un eveniment banal - demonstrează modul în care se pot amesteca realităţi diferite pentru a realiza un ansamblu reuşit. Nu pot s-o povestesc, îndemn doar la lectura ei.
REMUS PAUL - "Apartamentul 4"
Alt text de atmosferă, despre modul în care realitatea capătă un aer supranatural în percepţia unui copil. Scrisă frumos, cu o tensiune bine dozată, totuşi nu prea mi s-a părut nici măcar fantastică.
GAZETA SF, nr. 55-57
DUMITRU VLAD - "Memento"
Un angajat FBI anchetează moartea unei tinere. Până aici, nimic neobişnuit. Doar că omul nu este interesat să găsească ucigaşul - prins şi condamnat deja, la data începerii povestirii - ci vrea să recupereze o bijuterie care i-a aparţinut defunctei. Dacă adaug la asta faptul că a aflat despre obiectul cu pricina tocmai de la spiritul acesteia, rezultă o povestire interesantă. Deşi pare că pastişează numeroasele seriale de gen existente la ora actuală, autorul evită capcana tocmai prin faptul că nu se concentrează pe urmărirea şi descoperirea unui criminal, ci pe încercarea de a restabili echilibrul într-o lume din care unele suflete au fost smulse prea devreme. Mi-a plăcut şi din punct de vedere stilistic.
MIHAI ALEXANDRU DINCĂ - "Cordyceps Humanis"
La bordul unei nave spaţiale este adus supravieţuitorul unei expediţii eşuate pe o planetă. Omul moare la scurt timp din cauza unei infecţii cu sporii unei ciuperci indigene, dar - spre marea surpriză a căpitanului şi a medicului navei - revine la viaţă. Organismul său se dovedeşte imun la toate metodele de conservare încercate, iar căpitanul trebuie să ia rapid decizia dacă interesul ştiinţific primează asupra siguranţei propriului echipaj. Aparent, este o varianţiune pe o temă clasică. Totuşi, autorul reuşeşte să-i dea acea notă de originalitate care s-o scoată din anonimat. Stilistic, abordarea mi se pare bună (inclusiv cu rapoartele ştiinţifice inserate în text).
FLORIN GIURCĂ - "Lecţia de muzică"
Un bărbat apelează la fostul său profesor de muzică pentru a-l învăţa să cânte corect. Îmi cer scuze de la autor, dar aceasta e o povestire care nu-mi dau seama ce dorea să transmită, de fapt, şi nici nu conţine vreun element SFFH. Cred că s-a dorit a fi un text amuzant, dar umorul folosit este în cu totul altă "gamă" decât cel care m-ar fi putut face să râd.
SERGIU SOMEŞAN - "Ultimul reportaj"
Cu ajutorul unui drog, un procent mic din populaţia Pământului reuşeşte să călătorească în trecut, de unde aduce dovezi filmate ale evenimentelor şi personajelor istorice. Dar, ca întotdeauna, oamenilor le este greu să se abţină de a nu testa lucruri care se pot dovedi periculoase. Un stil plăcut şi o idee interesantă, pe care însă mi se pare că povestirea n-a exploatat-o suficient.
AURELIA CHIRCU - "Suflet de viking"
Clasica poveste în care locuitorii unei aşezări medievale se luptă cu vampirii care vor să-i transforme, dar tratată dintr-o perspectivă şi într-o notă diferită de majoritatea creaţiilor de gen - ceea ce, pentru mine, reprezintă un plus. Autoarea mi se pare în creştere din punct de vedere al calităţii literare, ultimele două creaţii fiind net superioare realizărilor anterioare.
NAUTILUS, nr. 96
OVIDIU BUFNILĂ - "Elefantul roz"
Apariţia unui elefant roz dă peste cap viaţa unei localităţi de provincie. Tema reprezintă doar un pretext folosit de autor pentru a condensa cu talent în câteva paragrafe un întreg roman prezentând viaţa comunităţii, cu personajele, activităţile şi dramele sale.
LUMINIŢA RUSU - "Sfârşitul"
Pământul este suprapopulat şi poluat, iar omenirea se află în căutarea unor noi planete care să ofere resurse şi/sau condiţii propice vieţii. O expediţie ajunge pe o lume acoperită doar cu vegetaţie, care însă se dovedeşte ostilă. Există mai multe elemente care încearcă să formeze un puzzle şi, chiar dacă în textul de faţă nu reuşeşte să îmbine chiar armonios toate piesele, autoarea mi se pare promiţătoare.
VLADIMIR EREJDI - "Tu, tinere, eşti ultimul mântuitor"
O extrapolare moralist-negativă a societăţii actuale, creionând un final al civilizaţiei umane. Mi-a sunat mai mult a eseu decât a povestire.
BOGDAN MIHĂILESCU - "Aroma fructului de paroya"
Un autor SF de succes are tot mai des senzaţia că personajele cărţilor sale ajung să existe şi în realitate. Un text călduţ şi cam atât, din punctul meu de vedere.
Comments