top of page

"PRAGUL" de DOINA ROMAN (2014)

editura Tracus Arte, 2014

282 pag.

ISBN 978-606-664-303-0

Despre Doina Roman nu ştiam nimic. Mai mult, am aflat despre volumul ei, Pragul, abia când s-a lansat continuarea acestuia. Şi n-am ajuns să-l cumpăr decât la RomCon-ul în cadrul căruia a câştigat premiul de debut.

Romanul reprezintă o combinaţie interesantă (şi, uneori, derutantă) de fantasy şi elemente desprinse din realitatea cotidiană. Acţiunea e complexă, urmărind o serie de personaje printr-o sumedenie de întâmplări pornite de la furtul unui bagaj. Acesta se dovedeşte a nu fi deloc ceva banal, ci dimpotrivă - pune pe urmele hoţilor o sumedenie de persoane. Mai mult, atât returnarea bagajului, cât şi păstrarea lui presupun consecinţe nefaste. De aici pornesc o serie de fire narative pe parcursul cărora cititorul întâlneşte profitori, fiinţe providenţiale, urmăriri prin locuri stranii, lupte pentru putere.

Ce mi-a atras atenţia prin originalitate este modul în care, în lumea imaginată de Doina Roman, totul se plăteşte prin sentimente - spoliate de la datornici şi depozitate în bănci bine păzite. Uneori am avut dificultăţi în urmărirea firelor narative şi recunosc că nu am fost încântat de atmosfera sumbră, sau de limbajul folosit - din motive pe care le-am mai explicat şi cu alte ocazii. Însă autoarea creează, indiscutabil, un cadru diferit de tot ceea ce am întâlnit până acum în fantasy-ul autohton, pe care a decis să-l exploateze din plin într-o trilogie, din care a mai publicat până acum şi volumul Pragul 2: Umbra martor.

Cartea a apărut la editura Tracus Arte, arată bine şi este redactată îngrijit. N-am prea reuşit, totuşi, să-mi dau seama de legătura dintre copertă şi conţinut.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page