top of page

"FICŢIUNI.RO", nr. 19 / august 2015 şi "HELION ONLINE", nr. 54 / august-septembr

Într-o localitate de provincie din România viitoarului, un agricultor apelează la maşinăria de ploaie a unui consătean pentru a-şi uda culturile afectate de secetă. Dar întotdeauna apar probleme neprevăzute când vine vorba despre folosirea unor tehnologii "din vecini".

Povestirea m-a amuzat şi mi s-a părut scrisă bine.

FLORIN PURLUCA - "Praf"

O distopie post-apocaliptică, în care omenirea se confruntă cu o schimbare climaterică majoră. Praful care începe să cadă din cer se depune pe sol, afectând iremediabil flora şi fauna.

Îl urmăresc pe autor de mai multă vreme şi mi se pare că proza sa creşte încet-încet în valoare. De altfel, textul de faţă a fost acceptat şi de revista britanică The Singularity, unde va apărea în curând.

A.G. BILLIG - "Domnul Morris"

Pământul este pe moarte, cu ecosistemul distrus de omenire. Retras în Oraşul de Aur, un grup de privilegiaţi încearcă să creeze acolo o lume viabilă, jefuind Pământul de ultimele elemente care-l păstrează pe acesta în viaţă.

Un text interesant, cursiv, cu un aer uşor exotic. Finalul nu mi s-a părut inspirat, raportat la restul textului.

MIRCEA LIVIU GOGA - "Caniculă"

O prezentare plină de simboluri, poetică, a unui viitor în care creşterea temperaturii afectează dramatic viaţa pe Pământ.

MILOŞ DUMBRACI - "Pieile de fier"

Un popor primitiv este antrenat în lupta contra zeilor, pe care-i urmăreşte şi-i ucide. Dar lucrurile sunt mult mai complicate decât par, ca întotdeauna când vine vorba despre Miloş Dumbraci. O nouă povestire proaspătă, bine scrisă, cu idei împletite într-un mod interesant.

CIPRIAN-IONUŢ BACIU - "Peştera cu sfinţi"

Experienţele neplăcute de viaţă fac din Gabriel victima unei stări depresive. În faţa ei, singura terapie care pare a da rezultate este reprezentată de şedinţe prin care i se permite, virtual, să retrăiască obsesiile trecutului şi să le rezolve.

Ideea mi s-a părut interesantă, scriitura începe robust, dar impresia mea a fost că se diluează pe parcurs şi ajunge într-o zonă confuză.

CRISTI VICOL - "Pedeapsa lui Manitou"

Autorul propune o nouă interpretare a enigmei coloniei Roanoke, într-o îmbinare de istorie şi realism magic pe care am apreciat-o. De altfel, stilul plăcut, îngrijit, prezent şi în alte texte m-a determinat să-mi iau volumul său de debut, Sfârşitul inocenţei.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page