"REVISTA NAUTILUS", nr. 91 / august 2015
LIVIU SURUGIU - "Renaşterea"
Un copil extrem de talentat la pictură suferă un accident în urma căruia nu-şi mai poate urma pasiunea. Rămas la periferia unei lumi care i s-a închis înainte de vreme, el descoperă o taină perpetuată de-a lungul Renaşterii.
O idee foarte interesantă, aşa cum deja ne-a obişnuit autorul. Fiind mare amator de descrieri şi explicaţii, n-am apreciat în mod deosebit stilul telegrafic în care a fost tratat un subiect aşa de generos (care, după părerea mea, putea duce la ceva de calibrul romanului Atavic).
MIHAI PERŞINARU - "Lecţie de viaţă"
Aflat în plină criză conjugală, un bărbat se confruntă cu legendele stranii ale regiunii în care trăieşte.
Am urmărit destul de greu firul narativ.
VLAD DUMITRU - "Secretul fotografiei"
Rămas orfan, un copil descoperă într-o carte fotografia unei fete, a cărei fizionomie se schimbă în acelaşi timp cu maturizarea lui.
Un text din categoria realismului magic, care spune o poveste frumoasă fără a oferi explicaţii.
MILOŞ DUMBRACI - "Luizienii (partea a doua)"
Intrigile continuă la curtea Regelui Soare, cu comploturi, trădări şi răsturnări de situaţie, într-o acţiune care pare o reflectare clockpunk a aventurilor muşchetarilor lui Dumas. Complexitatea firului narativ şi atenţia în oferirea de detalii relevante mă fac să citesc cu plăcere acest text serializat. În unele locuri, m-a dus cu gândul la Heroes of Might and Magic, în care fiecare jucător are propriul tip de castel, cu anumite caracteristici şi creaturi specifice.