"REVISTA NAUTILUS", nr. 90 / iulie 2015 "HELION ONLINE" nr. 53 / iunie-iulie 201
MILOŞ DUMBRACI - "Luizienii (prima parte)"
Acţiunea se petrece într-un amestec de istorie alternativă cu clockpunk, în care Franţa muşchetarilor descrisă de Dumas tatăl pare a se combina cu "Planeta umbrelelor albastre" a cuplului Bărbulescu-Anania. La fel ca evenimentele de la curtea regelui Ludovic al XIII-lea, întâlnim şi aici marchizi, dueluri, intrigi - ba chiar şi, făcând un pas mai departe, legendarii loup garou - toate într-o lume mecanizată excesiv, cu tehnologii care par anacronice prin asociere.
După o primă stare de confuzie, lucrurile au început să se înlănţuiască şi să-mi câştige interesul prin caracterul inovativ, proaspăt, de interpretare în cheie nouă a unor teme vechi, pe care l-am sesizat la acest autor şi cu alte ocazii. Mai mult, povestirea acestuia Cal mecanic la rege, şah - despre care mi-am exprimat rezerva cu altă ocazie - începe să capete sens prin prisma acestui text.
CRISTI VICOL - "Iluzia magicianului"
În timpul Primului Război Mondial, un magician este trimis pe frontul belgian pentru un spectacol menit să ridice moralul trupelor. Dar miracolele pe care le aşteaptă tinerii rupţi de familii, mulţi dintre ei grav răniţi, nu se reduc la simple trucuri cu cărţi şi jobenuri. Din fericire pentru ei, se pare că nici magicianul nu este unul obişnuit.
Am remarcat la acest scriitor şi cu altă ocazie talentul de a amesteca ingredientul fantastic într-o proză mainstream solidă, bine ancorată ca detalii şi trăiri în realitatea pe care o descrie. Astfel, fără ca textul să strălucească prin inovaţii, prezintă o lectură extrem de agreabilă.
DANIEL TIMARIU - "Palanca Mijlocie"
Autorul spune, cu mult har, povestea a unui ipotetic cartier timişorean, din zilele sale de glorie şi până la amurg.
Îmi face o deosebită plăcere să citesc textele fantastice ale acestui autor, deoarece are talentul acela, de bunic care stă la gura sobei şi deapănă nepoţilor poveşti în miez de iarnă, în timp ce afară ninge cu fulgi mari. Este şi cazul textului de faţă, de un lirism şi o delicateţe remarcabile.