"PUTEREA DESTINULUI" de MARIA ILEANĂ (2015)
editura Vertical, 2015
172 pag.
ISBN 978-606-93024-91
La Târgul de Carte "Alba Transilvana" am aflat despre o elevă de clasa a noua care urma să-şi lanseze al doilea volum. Până la acel eveniment, am mai adunat câteva informaţii - că este vorba despre o carte SF sau fantasy, că este mult mai bună ca prima... Am intrat şi eu în posesia ei şi am citit-o, cu curiozitate şi teama ca nu cumva să dau peste un volum al cărui singur atu să fie entuziasmul vârstei.
Chloe şi Caitlyn sunt două adolescente care profită de vacanţa de vară pentru a se distra. La puţină vreme după ce întâlnesc doi băieţi de care se îndrăgostesc, viaţa lor se schimbă radical. Prin intermediul inelelor pe care fiecare dintre ele îl are, sunt contactate de o fiinţă supranaturală, care le aruncă în secolul al nouăsprezecelea. Rolul fetelor este de a ajuta la schimbarea destinului a două surori, ale căror corpuri ajung să le controleze. Totuşi, în ciuda misiunii care le este încredinţată, capacitatea lor de a schimba lucrurile este limitată, subtilă. În plus, nu beneficiază de toate informaţiile care le pot ajuta şi pe care se văd nevoite să le adune atât din prezent, cât şi din acele vremuri (interesant conceptul de seifuri cu parole din altă lume). Pas cu pas, lucrurile li se dezvăluie sub forma firelor unui destin aparent implacabil, care se întinde ca un arc peste timp.
Am regăsit în Puterea destinului vigoarea adolescentină, dublată de un interes lăudabil pentru istorie. Am văzut, de asemenea, problemele şi frământările vârstei disimulate într-o recuzită specifică fantasticului, în care lumea reală şi cea imaginară se îmbină natural, fără restricţii (auto)impuse. Mai mult, am fost plăcut surprins să întâlnesc o exprimare cursivă, în care descrierile alternează în mod echilibrat cu dialogul. Fireşte că romanul are anumite scăpări, pe care le consider normale la vârsta autoarei, dar impresia generală este că plusurile sunt mult mai multe decât minusurile şi că Maria Ileană are cu adevărat talent, care, cultivat cu grijă, o poate duce departe. Cartea m-a convins să-i cumpăr şi primul volum pentru a-i vedea evoluţia şi, de asemenea, să urmăresc în continuare cu interes scrierile ei. Despre prezentarea cărţii în sine nu sunt multe de spus - arată drăguţ şi e destul de bine tehnoredactat, cu excepţia unor erori de aranjare în pagină care se strecoară pe ici pe colo.