top of page

"AUTRES MONDES. APPROCHES SF" de RODICA GABRIELA CHIRA (2015)

editura Ars Longa, 2015

356 pag.

ISBN 978-973-148-203-3

Când am ajuns prima dată în faţa volumului Autres mondes. Approches SF al Rodicăi Chira, am avut emoţii. Nu neapărat prin prisma faptului că este scris în franceză - aici pot spune că am fost chiar bucuros să-mi revizuiesc cunoştinţele în limba cu pricina. Mă temeam totuşi să nu fie la un nivel greu accesibil, ţinând cont că autoarea este conferenţiar universitar şi a publicat o serie de articole şi cărţi de specialitate. N-a fost cazul. Deşi Rodica Chira îşi pune în valoare erudiţia, o face într-un mod accesibil oricui.

Şi nu doar atât. Volumul este mai mult decât o culegere aridă care adună cincisprezece studii pe marginea literaturii SF. Autoarea porneşte de la epoca pre-SF, a lui Cyrano de Bergerac, trece prin Jules Verne şi SF-ul secolului al XX-lea, ajungând până la literatura adolescenţilor de astăzi: Jocurile foamei a lui Suzanne Collins. Astfel, dovedeşte că nu rămâne închisă în canoane, ci consideră literatura un reper la fel de valabil indiferent de perioada istorică în care a fost scrisă. În plus, încearcă şi reuşeşte să demitizeze ideea preconcepută că SF-ul este o literatură adresată doar unor "iniţiaţi". Deşi prezintă recuzita SF din diferite opere, are grijă să arate că aceasta este doar atât - o recuzită, în spatele căreia se ascunde acel ceva care are denumirea generică de "literatură". În volum ajung astfel să se regăsească unele dintre temele principale ale SF-ului, precum şi studii pe tema burlescului sau comicului în acest gen literar, sau chiar poezia SF (foarte interesantă mi s-a părut paralela făcută între Cântarea cântărilor - Cantique des cantiques în limba franceză - şi poezia Cantiques des quantiques a lui Stephan Wul).

Un leitmotiv al cărţii îl constituie volumul de povestiri Le livre des ombres de Serge Lehman, căruia autoarea îi dedică mai multe studii, fiecare dintre ele punând în lumină alte aspecte ale lui. La rândul său, Cyrano de Bergerac este tratat din mai multe perspective. În primul rând ca scriitor, apoi în raport cu alţi autori care au tratat teme similare. Este realizată astfel o paralelă între cartea Statele lunii şi De la Pământ la Lună a lui Jules Verne, ba chiar un studiu referitor la folosirea balonului ca mijloc de locomoţie în volumul lui de Bergerac, Cinci săptămâni în balon de Verne şi Lumea fluviului a lui Philip Jose Farmer (realizat pe trei coloane!). În fine, Cyrano este analizat şi din perspectiva personajului creionat de Farmer în seria sus-amintită, oferind astfel o imagine inedită: scriitorul în sine - scriitorul în raport cu alţi scriitori - scriitorul devenit personaj.

În afara celor menţionate mai sus se face referire şi la alte texte SF, printre care Flatland de Edwin A. Abbott, sau povestiri de Ayerdhal şi Constantin Cubleşan. Nu în ultimul rând, un gest care mă onorează, în această companie selectă se regăseşte şi un studiu pe marginea romanului Vraciul de pe norul interior.

Cartea a constituit o surpriză plăcută, dovedindu-mi că un studiu de specialitate poate fi tratat astfel încât să-mi ofere o savoare a lecturii similară unei opere de beletristică. Din care, în plus, să învăţ ceva. O notă bună şi pentru prezentarea/redactarea asigurate de editura Ars Longa.

Autres mondes.jpg
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page