"CPSF ANTICIPAŢIA", nr. 28 / martie 2015
GARRY KILWORHT - "Ale durerii păsări cântătoare"
Anita pare că şi-a găsit fericirea alături de Philip, bogătaşul care-i îndeplineşte toate capriciile. Dar femeii nu-i este de ajuns acest lucru. Ea visează să ajungă în Brazilia, la un medic renumit care-i poate modifica întreg trupul pentru a atinge idealul frumuseţii.
O povestire scrisă foarte frumos şi echilibrat, cu un aer uşor exotic şi un final la care nu mă aşteptam.
TEODORA MATEI - "E-51741" Într-un viitor distopic, omenirea a ajuns una dintre multele colonii ale unei rase extraterestre care-şi conduce imperiul galactic cu mână de fier. Acuzată de crimă împotriva autorităţilor, o pământeancă este pusă să-şi ispăşească pedeapsa într-o colonie-penitenciar în care este adusă la stadiul unei brute primitive. Singurele lucruri care o ajută să reziste sunt amintirea celor dragi, rămaşi în blocurile cenuşii de pe Pământ, şi bunăvoinţa unuia dintre gardieni.
Deşi e un text cu tentă sumbră, autoarea are darul de a te lua de mână şi de a te purta prin poveste până la sfârşit. Iar finalul merită încrederea acordată.
KEN LIU - "Cum creează cărţi speciile selecte" Textul propune câteva scurte file de istorie literară fictivă, în care sunt imaginate relaţiile dintre diferite rase extraterestre şi cultura scrisă. Autorul dă dovadă de inventivitate, oferind o lectură plăcută care mi-a adus aminte de "Aporisticon"-ul lui Mihail Grămescu.
FLORIN MANOLESCU - "Magicianul" Acţiunea povestirii se petrece în 1970, în perioada Campionatului Mondial de Fotbal din Mexic, la care a participat şi România. Pasionat de fotbal, un astronom bucureştean (posesor al unei pisici mai puţin obişnuite) descoperă o cometă necunoscută căreia speră că-i va putea da numele său.
În afara faptului că este un text scris bine, curat şi plăcut la citit, povestirea surprinde prin evoluţia acţiunii care a virat continuu în cu totul alte direcţii decât mă aşteptam.