top of page

ANTOLOGIA "MOŞTENITORII", editor FLORENTIN HAIDAMAC (2015)

editura Cygnus, 2015

36 pag.

ISBN 978-973-1768-79-3

Când există iniţiative care încurajează tinerii să scrie şi să publice nu pot decât să mă bucur. Ei sunt cei care vin din urmă, generaţia care creşte şi pe care trebuie s-o urmărim, s-o încurajăm, s-o ajutăm să se pună pe picioare. Evident că nu am pretenţia de la o broşură care cuprinde textele lor - aşa cum este cea lansată la RomCon-ul de la Suceava - să fie cea mai. Vârsta fragedă îşi lasă de cele mai multe ori amprenta asupra calităţii. Dar, dincolo de acest ambalaj, se pot vedea seminţele care încep să încolţească şi vor rodi peste câţiva ani. Iar dacă nu le îngrijim, ele se pot ofili înainte de vreme, văduvindu-ne de tineri care ar fi putut deveni scriitori de marcă.

Broşura se deschide cu Cvasi-moment de ROXANA GAVRILUŢ, o povestire plină de simboluri ascunse în spatele trăirilor unei stări în care realitatea se îmbină cu oniricul. NARCIS CIUBOTARU se apleacă în Incredulus asupra teoriei Pământului gol, al cărui interior e locuit de fiinţe malefice. Intriga curge frumos şi interesant până spre final, unde autorul renunţă la stilul iniţial şi cade în clişeele unui film de categoria B, fără a mai reuşi să dozeze acţiunea şi realismul ca la început. Râsul demonilor a GIEI ANDONE ne duce într-o lume fantasy, cu demoni şi iele, aflată în pragul distrugerii. Povestirea e scrisă frumos şi m-a făcut să cred că se încadrează în stilul literaturii adolescentine actuale, dar autoarea a ridicat miza la final într-un mod care m-a surprins plăcut. TEOFANA DAMIAN propune în Nebunie plăcută un scenariu clasic, în care lumea fantastică despre care citeşte protagonistul ajunge să se îmbine cu realitatea. Dacă nu iese în evidenţă prin originalitatea ideii, autoarea atrage atenţia prin stilul dens care, în ciuda unor stângăcii inerente vârstei, promite mult în cazul în care va fi dublat de o muncă sârguincioasă.

Pe BIANCA ALEXANDRA HORBOVANU am mai citit-o în Gazeta SF. Experienţa acumulată se vede în Legătura, o poveste despre frămânătările unui suflet prins între lumea aceasta şi cea de dincolo în urma unui accident. Un text echilibrat de la un capăt la celălalt, cu un stil plin de poezie, dar clar, care conduce uşor cititorul către un final luminos, cald. EMA TURCU încearcă, în Dispariţie misterioasă, să ofere poate cel mai SF text al volumului, aducând în discuţie teoria cuantică şi dispariţia de pe suprafaţa Pământului a Marii Britanii. E genul de short-short story cu poantă revelatoare de final, care prezintă riscul ca, în cazul în care nu sunt dozate cu precizie toate elementele, să-şi rateze ţinta. Exprimările vagi dăunează unui asemenea demers (mai ales dacă acesta se doreşte şi ştiinţific), ca atare poate că accentuarea unor tuşe ar fi utilă. Broşura se încheie cu Moartea omului, de IOANA CĂRARE, un text sumbru, lipsit de speranţă, în care omenirea a devenit victima unor creaturi monstruoase. Dacă stilistic autoarea reuşeşte să inducă stările dorite, desfăşurarea acţiunii este, din păcate, destul de puerilă. Există însă destule elemente care mă fac să cred că, după o revizuire atentă (şi o eventuală extindere), textul poate deveni unul echilibrat.

Se observă predilecţia pentru temele întunecate, lipsite de speranţă, cu care recunosc că nu rezonez în mod deosebit, dar care se înscrie în tendinţele literare actuale. Autorii prezenţi în broşură promit, iar dacă vor continua să scrie şi să se perfecţioneze, unii dintre ei s-ar putea să ajungă nume cunoscute peste câţiva ani. Voi căuta pe viitor numele lor în revistele de profil şi le voi urmări cu interes evoluţia.

Deşi iniţiativa celor care au demarat, susţinut şi concretizat acest proiect mi se pare lăudabilă, cred că o redactare neîngrijită aduce extrem de multe deservicii. În cazul de faţă - mai ales că este vorba despre o broşură de doar 36 de pagini - alinierea textelor, spaţierea diferită a rândurilor şi/sau paragrafelor, greşelile destul de numeroase de ortografie (inclusiv cuvinte lipsă) nu mi-au lăsat o impresie prea bună, ci de lucru făcut în pripă.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page