top of page

"FANTASTICA", nr. 1 (14) / primăvara 2015

O expediţie desfăşurată pe una dintre planetele aflate dincolo de orbita lui Neptun descoperă epava unei misiuni care o precedase cu unsprezece milenii, victimă a unei defecţiuni tehnice.

Un SF în adevăratul sens al cuvântului, cu un dozaj perfect între intriga plină de sentiment şi informaţiile ştiinţifice, toate încununate de un final superb. A fost o adevărată delicatesă literară pentru mine.

BOŽENA ČECHALOVÁ - "Spirit şi Opportunity"

Două rovere dotate cu inteligenţă artificială se împrietenesc în timpul testelor. Trimise în misiune pe emisfere diferite ale planetei Marte, maşinăriile încearcă să-şi îndeplinească misiunile în timp ce păstrează relaţia la distanţă dintre ele.

O poveste poate un pic prea romanţată şi previzibilă despre evoluţia inteligenţei artificiale, dar scrisă bine şi garnisită cu o doză consistentă de SF.

PAVEL RENČÍN - "Steaua dragonului"

Dacă nu greşesc, cred că povestirea prezintă modul în care o fiinţă supranaturală îl ajută să dispară pe ultimul dragon din lume. E genul de text pe care eu nu reuşesc să-l urmăresc decât parţial şi cu foarte mare dificultate, cu episoade decupate pe criterii care ţin de simboluri, nu de coerenţa firului narativ. Cu alte cuvinte, nu e genul meu de literatură.

JAROSLAV MOSTECKÝ - "Cu topoarele pe Viola"

Acţiunea se petrece într-un sistem planetar dublu, în care două corpuri cereşti - Viola şi Gemini - sunt legate între ele prin intermediul unei păduri gigantice. Oamenii au înfiinţat acolo o colonie muncitorească pentru exploatarea materialului lemnos şi colectarea cochiliilor acvatice care au o valoare comercială ridicată. Planeta ascunde totuşi anumite mistere care pun în pericol viaţa coloniştilor şi, în plus, ca în orice zonă în care se găsesc bogăţii, între oameni apar grupuri de interese.

Un text bun, echilibrat, cu un fir narativ bine condus către final, dezvăluind treptat cititorului tabloul de ansamblu.

LUCIE LUKAČOVIČOVÁ - "CatNIP" Controlul omenirii asupra mediului înconjurător a ajuns la stadiul la care animalele au avut parte de operaţii neuronale menite să le introducă într-o vastă reţea prin intermediul căreia să poată fi controlate. Având ca scop declarat îndepărtarea pericolelor pe care acestea le reprezentau asupra oamenilor, operaţiunea duce la constituirea unor comandouri de animale controlate de organizaţii teroriste, sau chiar la folosirea în masă a bietelor fiinţe pentru stocarea şi transmiterea datelor.

Ideea mi s-a părut extrem de interesantă şi n-am mai întâlnit-o până acum (sau, cel puţin, nu dezvoltată la nivelul acesta). Din păcate, textul se încheie cu "va urma", lucru care m-a lăsat perplex: ţinând cont că "Fantastica" apare trimestrial, continuarea va fi peste trei luni???

MILOŞ DUMBRACI - "Minţi de diamant"

Într-un viitor îndepărtat, omenirea s-a refugiat într-un colţ de univers din faţa unei Singularităţi care a distrus întreaga civilizaţie. Pe noua lume, originalele (supravieţuitorii umani) s-au înconjurat de secunzi formaţi din IA-uri. În timp, complexitatea tot mai mare a acestora din urmă a produs conflicte sociale aplanate cu greu de oameni. Dar, aşa cum ajunge să descopere un poliţist, în spatele mişcărilor de revoltă se ascunde o miză mult mai mare.

Un nou text de Miloş Dumbraci care-mi place. Un viitor credibil, o intrigă condusă cu multă abilitate şi o miză care creşte tot mai mult pe măsura parcurgerii textului.

Un avocat român din anul 2065 moare într-un mod misterios în timpul unei banale plimbări prin parc. Ancheta desfăşurată de o secţie specială a poliţiei, Cvadrantul, scoate la lumină faptul că în spatele decesului ar putea sta o crimă realizată într-un mod aparte, neconvenţional.

M-a prins această povestire cu iz exotic, în care autoarea şi-a folosit cu talent cunoştinţele în materie de parfumuri.

EUGEN CADARU - "Publicitate"

O firmă de publicitate foloseşte metode ilegale de a face reclamă produselor. Prin intermediul unei scheme operaţionale bine puse la punct, pentru a nu fi detectată, ea le induce oamenilor în somn dorinţa de a cumpăra un produs sau altul.

Stilul scriitoricesc al lui Eugen Cadaru este extrem de plăcut. Textul curge, cititorul este acaparat de cursivitatea naraţiunii, care seamănă cu o confesiune făcută într-un cadru intim. Cireaşa de pe tort, finalul, este excepţională.

În deşert, o expediţie încearcă să dea de urma unui obiect misterios, care pare a veni din spaţiu. Căutarea nu este deloc uşoară. Localnicii sunt superstiţioşi, obiectul ascunde multe pericole, iar enigme care ies la lumină sunt mai profunde decât bănuiau protagoniştii.

Este o povestire complexă, cu multe planuri, cu momente de acţiune combinate cu altele de lirism şi filozofie, sau ţesute din cel mai pur aluat SF. Per total mi-a plăcut, are fost unele pasaje şi idei care mi s-au părut excepţionale, dar şi unele fragmente scrise într-un stil cu care nu sunt pe aceeaşi lungime de undă.

CRISTIAN M. TEODORESCU - "Lanţul trofic"

Plecată să-şi petreacă anul nou la o cabană, o familie încearcă să-şi readucă pe linia de plutire căsnicia. Liantul ei, fetiţa, doreşte ca tatăl să-i explice ce este lanţul trofic şi cum funcţionează.

Ineditul acestui text îl constituie faptul că se bazează exclusiv pe dialog. Procedeu riscant, pe care autorul îl suplineşte foarte bine prin orientarea discuţiilor astfel încât să prezinte mişcarea regizorală a personajelor. Chiar şi finalul, deşi doar sugerat, este extrem de clar. A fost o experienţă interesantă, care chiar mi-a plăcut mult.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page