top of page

"REVISTA NAUTILUS", nr. 87 / aprilie 2015

CIPRIAN MITOCEANU - "Mână în mână"

O invazie extraterestră ameninţă specia umană. Armata este incapabilă să facă faţă creaturilor venite din spaţiu, iar civilizaţia se prăbuşeşte. Singura speranţă a omenirii stă într-o facţiune raţională a invadatorilor şi în scopurile urmărite de aceasta.

Pentru o bună bucată de vreme, am avut impresia că citesc o variantă a Războiului lumilor, scrisă bine, dar cu un limbaj mult mai colorat (recunosc, unul dintre lucrurile care nu-mi plac la acest autor). Treptat, situaţia s-a schimbat şi lucrurile s-au îndreptat într-o direcţie interesantă, realistă, care dă greutate povestirii.

Omenirea este pusă în faţa unei invazii din viitor. După ce reuşeşte să captureze una dintre maşinile de călătorit în timp, armata o adaptează pentru a permite lupta pe culoarele temporale. Lucrurile nu evoluează în direcţia dorită, iar protagoniştii sunt nevoiţi să se adapteze din mers pentru a modifica matricea timpului.

Povestea porneşte aparent banal, dar devine foarte repede interesantă prin implicaţiile pe care le prezintă autorul. Elementele originale aduse de ea se adaugă unui stil plăcut, care m-a captat.

LIVIU SURUGIU - "Mâinile lui Solomon"

Un boxer ajunge pe mâna unui antrenor care foloseşte metode neconvenţionale de pregătire. Sub atenta lui îndrumare, protagonistul devine repede campion. Dar orice medalie are şi revers.

Este genul de povestire care se învârte în jurul unei idei deosebite. Prin urmare nu poţi spune prea multe despre ea fără a risca să fie spoiler. Liviu Surugiu excelează în talentul de a găsi o idee aparent banală, pe care o exploatează ducând-o către un absurd aflat la graniţa genialităţii. Chiar dacă demersul pare nerealist, reuşeşte să mă facă să citesc cu entuziasm până la final, admirându-i talentul prin care-şi expune ideea.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page