top of page

"FICŢIUNI.RO", nr. 17 / martie 2015

VOICU BUGARIU - "Sob şi Paloma"

Într-un oraş de munte se înfiripă două poveşti de dragoste destul de improbabile. Prima este între un şobolan şi o porumbiţă, cealaltă între un freelancer vârstnic şi o adolescentă ţigancă, care caută prin gunoaie. Spre surprinderea tuturor, idilele merg mai departe decât ar fi crezut iniţial protagoniştii.

Calitatea literară a textului este incontestabilă, vădind anii îndelungaţi pe care autorul i-a petrecut formându-şi propria voce, propriul stil.

ANAMARIA IONESCU - "Recidiva"

După ce asistă la procesul unui extremist de dreapta care a agresat o familie de ţigani, o ziaristă scrie un reportaj primit foarte bine de cititori. În aceste condiţii, ea acceptă propunerea inculpatului de a realiza în colaborare un thriller. Cartea devine un bestseller, dar va schimba viaţa profesională şi personală a protagonistei într-un mod la care nu se aştepta.

Un text foarte bine scris, cu tensiunea dozată perfect. Folosirea relatării la persoana întâi sporeşte impactul asupra cititorului. Dacă nu greşesc, povestirea a fost inclusă în volumul Pe cine nu laşi să moară... (ed. Tritonic, 2012).

DANIEL TIMARIU - "Umbra unei pisici negre" Cezar adoarme în timp ce citeşte o carte şi are parte de un vis ciudat, al cărui protagonist este un şoricel. Desfăşurarea ulterioară a evenimentelor îl face să pună sub semnul întrebării dacă totul a fost doar rodul imaginaţiei, sau a ajuns părtaş la o altă viziune a realităţii.

Textul prinde cititorul, semănând cu o poveste la gura sobei pe care-ţi face plăcere s-o asculţi până la capăt. De altfel, am mai citit câteva texte ale autorului a căror acţiune este cuprinsă în acelaşi univers care îmbină realitatea adulţilor cu cea a copiilor/adolescenţilor (Cartierul de Est, dacă nu mă înşel).

NARCISA STOICA - "Capcanele statisticii"

Cyborgii X şi Y sunt chemaţi de conducerea unui spital pentru a ajuta la rezolvarea unui impas. Pe de o parte, e nevoie de cât mai mulţi pacienţi. Pe de altă parte, apariţia unor afecţiuni a căror tratare este costisitoare afectează bugetul spitalului şi rezultatele sale deosebite în materie de vindecări. Cei doi cyborgi vor căuta o soluţie specifică stilului lor: logică, dar nu neapărat pe placul celor care i-au angajat.

Citesc cu multă plăcere episoadele amuzante şi bine scrise despre X şi Y, care-mi amintesc întrucâtva de roboţii asimovieni şi modul în care se căuta rezolvarea paradoxurilor în care erau implicaţi aceştia.

PEDRO ANTONIO de ALARCÓN - "Chitanţierul" (trad. Nicu Gecse)

Un grădinar spaniol se trezeşte într-o dimineaţă cu dovlecii furaţi. Convins că-i poate recunoaşte şi, mai mult, poate demonstra că îi aparţin, merge în piaţă să se confrunte cu hoţul.

Este genul de "poveste cu tâlc", scrisă cu limbajul specific secolului al XIX-lea. Pe lângă incontestabilul talent literar al autorului, remarc traducerea excelentă realizată de Nicu Gecse, care păstrează savoarea textului.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page