top of page

Povestiri online iulie 2016

GAZETA SF, nr. 64


RODICA BRETIN - "Shaba"

Povestirea este frumoasă din punct de vedere stilistic, dar nu am reuşit să-mi dau seama care e acţiunea.


Un negustor sosit într-un târg stârneşte mirarea locuitorilor prin puterile sale stranii şi mărfurile deosebite. Printre acestea se numără un artefact ce permite celor pricepuţi să obţină un premiu dincolo de imaginaţia lor. În acelaşi timp, într-un sat din apropiere, un tânăr are parte de o întâlnire de gradul trei în urma căreia, dintr-o eroare a vizitatorilor, se transformă în supraom. Un text foarte bine închegat, cu umor, idei şi acţiune. Recomand.


ŞTEFAN-DECEBAL GUŢĂ - "Amintiri de pe Pământ"

O povestire-jurnal, în care protagonistul povesteşte ce s-a întâmplat cu omenirea într-un viitor devastat de lupte pentru putere. Un autor aflat la debut care merită urmărit în continuare.


ANDREI PANŢU - "Carnaval"

În sânul unei comunităţi se desfăşoară periodic un carnaval sinistru şi absurd, în care protagoniştii sunt dispuşi să se dedea la orice, câtă vreme nu pot fi recunoscuţi în spatele măştilor. O eroare de logică (cum de protagonistul o putea recunoaşte pe Lia, câtă vreme nu se ştia cine este cine?) şi o răsturnare de perspectivă la final, care permite interpretarea textului în cheie simbolistă, crescându-i valoarea. Interesant.


CRISTI FONTA - "Contact"

Proaspăt sosită pe Pământ, o formă de viaţă extraterestră cu capacităţi mimetice încearcă să pătrundă tainele ecosistemului nostru. Povestirea nu-şi doreşte prea multe, dar e scrisă frumos şi constituie o lectură plăcută.


REVISTA DE SUSPANS, nr. 28


Fascinată de o statuetă reprezentând un călăreţ, o femeie o cumpără şi o duce acasă. Treptat, se va dovedi că fascinaţia are alte rădăcini - sculptura deschide poarta către o altă lume. Din nou un text frumos din punct de vedere stilistic, dar recunosc că nu sunt fan al genului care amestecă realităţile prin intermediul visului/coşmarului, apelând la o sumedenie de simboluri şi lăsând multe lucruri fără o explicaţie logică. Din păcate, ţinând cont că autoarea scrie (aproape) doar în acest registru, cu care eu am prea puţine în comun, probabil că nu-i voi putea aprecia operele la adevărata lor valoare şi mă voi limita să remarc frumuseţea stilistică.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Johan Cage. All rights reserved.

bottom of page